In dit hoofdstuk gaan we een WordPress Thema Kiezen. Zoals we eerder gezien hebben kan een thema veranderen veel aanpassingen geven in de website:

Wij hebben nu de ‘TwentyTwenty’ thema geactiveerd staan. Dit kunnen wij o.a. zien via Dashboard > Weergave > Thema’s.

Wij gaan nu een nieuwe WordPress Thema Kiezen , toevoegen en activeren. Ga naar Dashboard > Weergave > Thema’s en klik links boven op ‘Nieuwe toevoegen’ om een nieuwe thema toe te voegen. Je ziet nu veel verschillende nieuwe thema’s. 

Dit zijn de uitgelichte thema’s. Ook kun je een thema opzoeken op naam of de populaire thema’s zien via de balk.

Ga naar de populaire thema’s en zoek de ‘Twenty Nineteen’ thema. Als deze hier niet staat kunnen we het ook zoeken via de zoekbalk.

Klik nu op ‘Installeren’. Ook kun je het thema bekijken door op ‘Voorbeeld’ te klikken of door direct op het thema te klikken. Vervolgens kun je via dit scherm ook de thema installeren door links boven de knop ‘Installeren’ te klikken. 

Eerst zal het bezig zijn met installeren. Vervolgens zal het geïnstalleerd zijn. Ook krijg je daar een melding van:

Nu zullen we de nieuwe thema activeren door op de knop ‘Activeren’ te klikken.

Nu wordt je direct doorgestuurd naar de thema’s.
Bekijk nu hoe jouw website eruit ziet met dit thema.

Van:

Naar:

De website is kaal met weinig opmaak. 
Hoe kunnen wij dit aanpassen?

Met de thema opties kunnen wij de website nu toch levender maken. We kunnen er wat kleur bij voegen. Open dus nu de Customize WordPress Theme.

Je ziet al gauw dat de ‘Twenty Nineteen’ thema veel minder thema opties heeft. De Twenty Nineteen heeft zes thema opties terwijl de Twenty Twenty thema negen opties had.

Open de ‘Site-identiteit’ en voeg hier jouw logo toe. Nu zie je al gauw dat de logo vierkant moet zijn terwijl dat bij de thema Twenty Twenty niet hoefde. Sluit de ‘Site-identiteit’ nu af en ga verder met de ‘Kleuren’ tab.

Pas nu de primaire kleuren van de website aan.

Ga nu naar her bericht met de uitgelichte afbeelding.

De overlay heeft ook de primaire kleur overgenomen. Verander nu de primaire kleur en de overlayer kleur zal ook veranderen.

De andere opties zijn wel het zelfde. We zien dus dat de ‘Twenty Twenty’ thema meer functionaliteiten heeft. Je kunt ook meer opties aanpassen in de Customize WordPress Theme. Zo kun je de uitgelichte afbeelding, overlay aanpassen naar wens. Ook kunnen we de achtergrondkleur aanpassen van de gehele website of zelfs een achtergrondafbeelding toevoegen.

Nu we een nieuwe thema geïnstalleerd, geactiveerd en aangepast hebben kun je zelf een gewenste thema installeren. Ga terug naar Dashboard > Weergave > Thema’s en klik op ‘Nieuwe toevoegen’ of de ‘Nieuw thema toevoegen’ vlak.

Klik via de balk bovenaan op ‘Eigenschapfilter’. Nu openen er filters die kunt aanvinken. Op deze manier kun je jouw ideale thema vinden. Is het een thema voor een blog website of toch voor een E-Commerce (webwinkel)?

Als je jouw eigenschappen gekozen hebt kun je op ‘Filters toepassen’ klikken, vervolgens een thema installeren, activeren en aanpassen.