Een website bestaan (bijna) altijd uit pagina’s of berichten, maar hoe kom ik vanaf pagina 1 naar pagina 2? Daarvoor gebruiken we menu’s. Door het menu kun je makkelijk navigeren naar een andere locatie. Een menu zit altijd in de header. Een voorbeeld van een header:

Voorbeeld menu:

Elk onderdeel is een link. Een menu kan ook een dropdown hebben. Dit betekend dat er meerdere linkjes onder één onderdeel kan staan. Voorbeeld van een dropdown:

Nu je ongeveer weet wat een menu is, gaan wij aan de slag om er zelf één te maken.

Ga naar Dashboard > Weergave > Menu’s. Je hebt daarna nog geen menu’s staan. Die gaan wij nu maken. Bedenk eerst een naam zoals ‘main_menu’ en vul dit in bij ‘Menunaam’. Maak daarna de menu aan door te klikken op ‘Menu aanmaken’.

Nu is het menu aangemaakt maar is het nog niet te zien op de website. Via het linker menu kunnen we linkjes invoegen. We kunnen berichten, pagina’s, categorieen en aangepaste/externe linkjes toevoegen. 

Er zijn drie vakken zoals je in de foto rechts kunt zien, de ‘Meest recent’ tab, ‘Alles tonen’ tab en de ‘Zoeken’ tab. Alles spreekt eigelijk voor zich, de ‘Meest recent’ tab zijn items die recent gebruikt zijn. Via ‘Zoeken’ tab kun je items zoeken door alle items.

Probeer zelf eerst een menu te maken.

Wij gaan alle items gebruiken om goed te leren hoe het menu werkt maar meestal bestaat het menu alleen uit pagina’s. We gaan beginnen met het tabje “Pagina’s”

Klik op ‘Alles tonen’ om alle pagina’s te zien en klik vervolgens op ‘Aan menu toevoegen’. Nu komen ze op het rechterscherm:

Dit betekend dat het toegevoegd is aan het menu. Doe dit precies hetzelfde bij het tabje ‘Berichten’ en ‘Categorieën’. Maak ook een dropdown met de hoofdcategorie en subcategorie. Dit doe je door de subcategorie een stukje naar rechts te slepen.

Je kunt de plekken van de items verplaatsen door het menu-item op te tillen en te slepen.

Nu gaan we een ‘Aangepaste links’ toevoegen. Een aangepaste link kan een extern en een interne link zijn. Wij gaan beide onderdelen oefenen. Sla alvast het menu op via ‘Menu opslaan’. Ga nu naar een PDF bestand die wij eerder in de mediabibliotheek hebben geüpload en kopieer de link via ‘Link kopiëren’. Zodra je dit gekopieerd hebt keren we terug naar ons menu.

Zodra je dit gekopieerd hebt keren we terug naar ons menu. We open het tabje ‘Aangepaste links’ plakken de URL bij het ‘URL’ gedeelte en bedenken een naam die getoond moet worden in de menu, dit zetten we bij ‘Linktekst’. Vervolgens klikken we op ‘Aan menu toevoegen’. Dit heet een interne link. Interne links zijn links die naar een ander pagina in je website verwezen worden. Nu we de interne link gehad hebben gaan we ook de externe link beoefenen. 

Open nu een andere website en kopieer deze link. Keer terug naar jouw website menu en plak de URL bij ‘URL’. Geef wederom een titel voor het menu via ‘Linktekst’. Dit is een externe link omdat de link van buiten af komt. Deze links verwijzen dus naar andere websites.

Als je de menu bekijkt zie je rechts ook al gelijk staan wat het is. Zo zie je welke pagina’s, berichten categorieën of aangepaste links zijn. Alles is nu helder op de ‘Home’ na. Je zult nu denken dat de Home toch ook gewoon een pagina is… Dat klopt maar het verschil tussen andere pagina’s is, de instellingen. Wij hebben geen Home pagina aangemaakt. Dit heeft WordPress zelf gedaan. Dit is geen pagina zoals wij aangemaakt hebben, maar meer een overzicht pagina van alle berichten. Vandaar de aangepaste link.

Klik nu op ‘Menu opslaan’ en bekijk de website. Je ziet nu dat de menu nog niet actief is, dit komt omdat we nog geen locatie hebben aangeklikt. Ga weer terug naar het menu en bekijk de menu instellingen.

Allereerst gaan we de juiste locaties aan vinken. Je kunt zelf bepalen wanneer jij wilt dat het menu getoond wordt. Ik wil dat mijn menu horizontaal getoond wordt op de desktop en daarnaast ook getoond wordt op mobiel. Desktop versie:

Mobiel versie:

Kies zelf waar jij jouw menu getoond wilt hebben en test het uit.