We gaan eerst beginnen met een aantal dingen aanpassen aan de website zoals de WordPress permalinks. Om de WordPress instellingen van je WordPress website aan te passen, moeten we naar WordPress Dashboard > Instellingen. Hier kun je de algemene WordPress instellingen zien van de website.

WordPress Sitetitel – WordPress Ondertitel

Bovenaan kun je de sitetitel en ondertitel aanpassen. 

Deze sitetitel kun je gemakkelijk terug vinden op de site. Probeer het eerst zelf maar eens te vinden.

Rechts boven in de website kan je de sitetitel en ondertitel zien:

We gaan nu de sitetitel en ondertitel veranderen. Schrijf een sitetel en ondertitel die relevant is voor jouw website en klik vervolgens op ‘Wijziging opslaan’. Controleer of het gelukt is door op jouw website te kijken. Dit kun je doen door rechtsboven op ‘Site bekijken’ te klikken. 

WordPress Taal Veranderen

Via de algemene instellingen kun je ook de website taal veranderen. Verander het bijvoorbeeld naar ‘English’ en zie wat er veranderd.

De zelf geschreven teksten zoals de sitetitel, ondertitel, bericht, WordPress menu etc. zullen niet veranderen. Dit komt omdat dit een ‘zelf geschreven’ is. Het bericht “Hallo Wereld.” hebben wij niet zelf geschreven maar doordat de WordPress berichten wel in Nederlandse tekst aangemaakt is zal dit ook niet veranderen. Daarentegen worden de WordPress opties zoals zoeken –> search, Meest recente Berichten –> Recent Posts etc. wel vertaald. Ook het WordPress dashboard wordt vertaald.  

Dus de zelf geïmplanteerde tekst worden niet vertaald maar de WordPress opties wel.

Dit boek zal uitgelegd worden met de Nederlandse website instelling.

Na de algemene WordPress instellingen gaan we over naar de WordPress permalinks
Maar wat zijn permalinks eigenlijk?

WordPress Permalinks

Als je klikt op het bericht van “Hallo Wereld” en de url bekijkt dan zie je de websitedomein/datum/berichtnaam, zoals: 
www.jouwdomeinnaam.nl/2020/06/22/hallo-wereld/

Dit is de permalink. Niet iedereen wilt altijd de opstelling datum/bericht naam. Vandaar dat we dit in WordPress kunnen veranderen. Om de permalinks aan te passen gaan we naar Dashboard > Instellingen > Permalinks. 

Hier zie je de opties die WordPress jou bied. Ook kun je zelf een aangepast structuur aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld %hour%/%postname% instellen, nu krijg je het uur en bericht naam. Ik kies alleen voor bericht naam. Vergeet niet op ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken. Nu zal het er zo uit zien:
www.jouwdomeinnaam.nl/hallo-wereld/
Of zoals je in de url ziet dit er zo uit:
nisatutucu.nl/wordpress-instellingen/