We hebben eerder al gekeken naar WordPress berichten en hoe je een nieuw bericht aanmaakt. Nu gaan we dat weer even opfrissen en ook een nieuw WordPress bericht aanmaken. Ga naar WordPress Dashboard > Berichten. Nu zie je alle WordPress berichten. Allereerst gaan we het bericht “Hallo wereld” verwijderen. Ga met je muis over het bericht en klik op ‘Prullenbak’.

Na het verwijderen van alle berichten kunnen we beginnen met het maken van een nieuw bericht. Klik op ‘Nieuw bericht’ via links boven of via het WordPress dashboard. Voeg een titel en tekst toe. Door op enter te drukken start je een nieuwe alinea, om in het zelfde alinea verder te gaan kun je shift + enter indrukken. Druk nu op enter en open een nieuwe alinea. Klik vervolgens op het plusje van de alinea.

Klik vervolgens op ‘Layout elementen’ en daarna op het element ‘Meer’.

Voeg vervolgens nog een nieuwe alinea toe. Klik als laatst tweemaal op ‘Publiceer…’ rechts boven. Nu is jouw eerste bericht gepubliceerd. Klik op ‘Bericht bekijken’ om het WordPress bericht te bekijken. 
Nu zie je het volledige bericht:

Ga vervolgens naar de voorpagina (alleen het domeinnaam) van de website. Hier zie je de knop “LEES VERDER” die wij in ons bericht gevoegd hebben.

We gaan nu de tekst van “LEES VERDER” aanpassen naar “LEES MEER”. Probeer dit eerst zelf.

Om een bericht te bewerken gaan we naar WordPress Dashboard > WordPress Berichten. Hier zien we nu één bericht. Deze klikken we aan. Nu zijn we weer in het bericht. Selecteer “LEES VERDER” en verander dit naar “LEES MEER”.

Vervolgens klikken we op ‘Bijwerken’. Nu zal het bericht bijgewerkt zijn. Ga naar de voorpagina en controleer of het veranderd is.

Druk op de knop om het te testen. Als dit werkt dan kun je verder jouw bericht uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe elementen toevoegen.

Nu heb je de WordPress berichten titel en tekst vakken een beetje onder de knie, maar er zijn veel meer opties met berichten. Maak nu een nieuwe bericht aan en vul dit met een titel en tekst, maar publiceer deze nog niet. Onder de publiceer knop zie je een tabje ‘Document’:

Hier heb je verschillende kolommen. Zoals je ziet en eerder vermeldt is kun je berichten onderscheiden doormiddel van de categorieën. Klik op de ‘Categorieën’ tab.

Na het installeren van WordPress is de categorie “Geen categorie” standaard aangemaakt. Als je nu een bericht publiceert zal het bericht automatisch in de “Geen categorie” categorie terecht komen.

WordPress Categorie

We gaan nu een nieuwe categorie aanmaken. We klikken op “Nieuwe categorie toevoegen”. Geef jouw categorie een brede naam, dus als het bijvoorbeeld over een bureau gaat, schrijf dan “Meubels”. Maak hier een hoofdcategorie van en klik op “Nieuwe categorie toevoegen”.

Nu hebben we een hoofdcategorie aangemaakt, die nog heel breed is. Nu gaan we een subcategorie maken. We zetten de categorie “Meubels” als hoofdcategorie en geven een nieuwe categorienaam zoals “Bureaus”.

Bericht categorieën kunnen we ook aanmaken via Dashboard > Berichten > Categorieën. 

Categorieën optie van het WordPress Dashboard kunnen we ook gemakkelijk de subcategorieën zien, doormiddel van het streepje.

Ook kunnen we tags toevoegen aan onze berichten, dit doe je via het tabje ‘Tags’ onder het tabje ‘Categorieën’. 

Tags worden ook wel trefwoorden genoemd. Hierdoor kunnen zoekmachines en WordPress zelf gemakkelijk jouw bericht vinden. Schrijf hier daarom ook belangrijke woorden in zoals:

Zoals eerder vermeldt kunnen bezoekers nu ook automatisch een reactie plaatsen, dit kun je uitschakelen via het tabje ‘Discussie’. 

Je kunt het nieuwe bericht nu bekijken. We zullen het even doornemen. Bovenaan zie je al meteen in welk categorie het zit. Vervolgens zie je het bericht. Ik heb de reacties ingeschakeld gelaten, dus bezoekers kunnen nu ook een reactie achterlaten.

Na het analyseren van het bericht kunnen we kijken naar de berichtenoverzicht/voorpagina. Hier zien wij nu twee berichten, maar zoals je ziet heeft “Mijn eerste bericht” geen categorie. Verander de categorie van jouw eerste bericht.