Widgets WordPress voegen functionaliteit aan de website. Het is eigenlijk een stuk geprogrammeerde software, ook wel een script genoemd. Er zijn heel veel verschillende widgets WordPress, wij gaan er een aantal behandelen. Maar voordat wij dit doen moeten we goed begrijpen wat widgets zijn. Na het WordPress Installeren worden er ook automatisch widgets op de website gezet. Je maakt dus op je huidige website al gebruik van widgets. Probeer eerst zelf te vinden welk gedeelte widgets kunnen zijn.

Widgets staan onderaan de website.

Er bestaan heel veel verschillende widgets. De automatisch geïnstalleerde widgets kun je hierboven zien. Je kunt dus een zoekbalk activeren om bepaalde woorden te zoeken op je website, maar je kunt ook de meest recente berichten zien. Hierdoor kun je makkelijk navigeren naar wat jou interessant lijkt of gemakkelijk vinden wat je zoekt. Ook is er een kopje categorieën hierdoor kun je gemakkelijk navigeren door alle categorieën.

Nu zijn de widgets onderaan de pagina maar de locatie kun je ook veranderen. Dit ligt aan de thema. Er kunnen meerdere widgets locaties zijn, zo kun je het vaak bijvoorbeeld in de zijbalk terug laten komen. Het kan ook zijn dat de thema het maar op één plek kan laten tonen. Het thema dat wij gebruiken heet ‘Twenty Twenty’ dit thema laat het maar op één plek terug komen en dat is in de footer (onderaan de website). Dit kun je terug vinden via Dashboard > Weergave > Widgets. Nu zie je dat je twee footer widgets mogelijkheden hebt.

Er zijn heel veel verschillende widgets WordPress. Bij het installeren van WordPress worden zeventien standaard widgets aangeleverd. Je kunt zelf ook meer widgets installeren. Daarnaast kan een thema ook nieuwe widgets toevoegen. Verwijder nu alle widgets uit de ‘Footer #1’ lijst. Dit doe je door op een widget te klikken. Nu klapt de widget uit.

Klik nu op ‘Verwijderen’. Doe dit bij alle widgets van de ‘Footer #1’ lijst. Bekijk nu de website en alle widgets zullen weg zijn.

Ga nu weer terug naar alle widgets. Nu gaan wij zelf een paar widgets toevoegen. Klik Tekst aan, nu opent er een menu:

Hier kun je de gewenste widget lijst aanklikken. In ons geval is dat ‘Footer #1’. Klik vervolgens op ‘Widget toevoegen’. Ook kun je de widget selecteren en slepen naar de gewenste widget lijst. Nu zie je de tekst widget in de lijst. Voeg een titel en tekst toe.

Klik nu op ‘Opslaan’. Ga nu naar de website om het resultaat te bekijken.

We hebben ons eerste widget toegevoegd! Open nu weer het widget scherm, we gaan nieuwe widgets toevoegen. Selecteer kalender en sleep het naar ‘Footer #1’. De titel hoeft niet perse ingevuld te worden. Als je dit wel doet moet je op ‘Opslaan’ klikken. Als je geen titel hebt ingevuld is dit niet nodig en is het automatisch opgeslagen. Dit kun je ook zien aan de knop ‘Opgeslagen’. Bekijk nu het resultaat.

Zonder titel:

Met titel:

Via het kalender kun je de datum aanklikken wanneer er een bericht gepubliceerd is. Als het zwart is, is er niks gepubliceerd op die datum. Als het rood is kun is er wel een bericht gepubliceerd en kun je dus kijken welk bericht dat is.
Zoals: 

Keer terug naar het widget menu. Voeg nu ‘Navigatiemenu’ toe. Met deze widget kun je een eigen menu toevoegen. Klik op de dropdown om alle menu’s te zien. Selecteer de ‘SocialMedia’ menu en klik vervolgens op ‘Opslaan’. 

We hebben eerder al gezien dat de ‘SocialMedia’ menu icons laat zien in de footer.

Nu gaan we ons website bekijken. Nu zie je dat de ‘Navigatiemenu’ widget niet de icons heeft toegevoegd maar de titels van de aangepaste linkjes.

Veel gebruikte widgets bij blogs zijn categorieën widget en meest recente berichten widget.
Categorieën widget kan erg handig zijn als je een uitgebreide blog hebt. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk navigeren door categorieën. Voeg de categorieën widget toe. Nu zie je ook drie opties die je kunt aanvinken. 

Klik alle eerst de ‘Als dropdown weergeven’ aan.
Resultaat:

Klik nu de ‘Berichtaantal tonen’ aan.

Resultaat als ‘Als dropdown weergeven’ aanstaat.

Resultaat als ‘Als dropdown weergeven’ uitstaat.

Dit toont aan hoeveel berichten er in deze categorie zijn.

Klik nu de ‘Hiërarchie weergeven’ aan.

Resultaat als ‘Als dropdown weergeven’ aanstaat en de ‘Hiërarchie weergeven’ aanstaat.

Resultaat als ‘Als dropdown weergeven’ uitstaat en de ‘Hiërarchie weergeven’ aanstaat.

Dit toont aan welke subcategorieën zijn.

Voeg nu de ‘Meest recente berichten’ widget toe.

In deze widget zijn ook een paar opties zo kun je bijvoorbeeld het maximaal aantal getoonde berichten instellen. Zet dit bijvoorbeeld op 1 en klik op ‘Opslaan’.

Nu wordt er uiteraard maar één bericht getoond, het laatste bericht, omdat dit meest recent is. Zet de instellingen weer terug. We gaan nu de titel veranderen naar “Recente berichten” en vink ‘Berichtdatum tonen?’ aan. Vergeet niet op ‘Opslaan’ te klikken en bekijk het resultaat.

Wordt –>

We hebben alles in ‘Footer #1’ gezet maar hoe zit het nu met ‘Footer #2’?

Voeg een tekst widget toe. Voeg er een titel en tekst aan toe.

Resultaat:

Probeer zelf nog andere dingen uit. Dit waren een paar widgets WordPressvoorbeelden maar je kunt er nog veel meer mee doen.