Als je al enige ervaring hebt met websites dan kun je de vraag ‘ Wat is een domeinnaam? ‘ vast wel beantwoorden. Zo niet, kun je dit hoofdstuk gerust doorlezen.

Je begint bij het bedenken van een domeinnaam. Jouw domeinnaam is eigenlijk een IP adres waar jouw website op komt te staan. Een IP adres kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 149.210.195.97. Niemand wordt er blij van om tientallen IP adressen te houden. Dus hebben ze een oplossing bedacht. We gebruiken tegenwoordig domeinnamen in plaats van IP adressen. In plaats van https://149.210.195.97/, zoeken we nu https://nisatutucu.nl op. Op deze manier kun je gemakkelijk zoeken wat je wilt. Ook is het hierdoor makkelijk om te onthouden. Vaak kun je uit een domeinnaam al informatie halen. Bij een domein zijn er twee delen. Het begint bij het gedeelte voor de punt dus in dit geval nisatutucu vervolgens volgt er een punt en extention. De extensie is in dit voorbeeld nl. 
Dus nisatutucu (domeinnaam) . nl (extensie).

Er zijn veel verschillende extensies, je kunt bijvoorbeeld een land extensie hebben zoals: nl, de, be, etc. Maar het kan ook iets heel anders zoals: com, eu, net, dev, app en nog veel meer. 

Via transip.nl kun je gemakkelijk kijken welk domeinnaam nog beschikbaar is en het vervolgens kopen.