schaaktraining

Groep trainingen gaan na de corona periode door

Prive trainingen kunnen wel gegeven worden. De kosten daarvan zijn €50,- excl. BTW per uur.

Schaaktrainer Nisa Tutucu

Schaken is een van de oudste, nog steeds gespeelde spellen ter wereld. Ontwikkeld in Noord-India in de jaren 500 na Christus, is schaken al eeuwenlang internationaal zeer populair. Elke dag gebruiken schakers over de hele wereld hun verstand in deze complexe strijd van strategie en tactiek. Schaken is echter niet alleen een spel. Het kan ook een hulpmiddel zijn. Door uw kind te leren spelen, kan dit op verschillende manieren helpen bij zijn of haar intellectuele en persoonlijke ontwikkeling.
Schaaktraining geeft kinderen niet alleen goede denkvaardigheden en verbetert de concentratie, het geheugen en de berekening, maar het leert kinderen ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden. Het schaakspel is een buitengewoon goede oefening voor onze hersenen. Er is echt geen betere tijd voor deze oefening dan wanneer onze hersenen groeien en alle draden worden aangesloten. Met andere woorden: schaken is echt goed voor kinderen. Schaken versterkt hun uitvoerende functies (cognitieve controle) op een moment in hun ontwikkeling dat ze dat het meest nodig hebben en wanneer het de grootste impact kan hebben op de rest van hun leven.

Eerst denken en dan handelen door Schaaktrainer Nisa Tutucu

Schaken leert ons eerst te denken en dan te handelen. Kinderen leren zich af te vragen: “Als ik dit doe, wat kan er dan gebeuren en hoe kan ik reageren?”. Na verloop van tijd helpt schaken om geduld, bedachtzaamheid en zelfbeheersing te ontwikkelen. Schaaktraining leert kinderen ook dat ze niet altijd het eerste hoeven te doen dat in hen opkomt. Ze moeten alternatieven bedenken en de voor- en nadelen van hun acties overwegen. Schaken leert de voordelen van zorgvuldig observeren en concentreren. Dit is in veel opzichten de belangrijkste voorwaarde voor succes. Als kinderen niet opletten en kijken wat er gebeurt, kunnen ze er niet op reageren, hoe slim ze ook zijn.

Door schaaktraining met verlies om weten te gaan

Verliezen bij schaken is pijnlijk. Het is een heel persoonlijke nederlaag, met niemand anders dan jezelf. Er is geen geluk bij betrokken, de speler heeft met zijn eigen brein een 1-op-1 gevecht verloren. Schakers begrijpen dit en leren zeer genadig te zijn in overwinning en nederlaag. Het is gebruikelijk om voor en na de wedstrijd de hand te schudden en altijd ‘veel geluk’ te zeggen voor de wedstrijd en ‘goed spel’ na afloop ervan, of er nu winst is of verlies. Tijdens de schaaktraining leert het kind precies hoe hier het beste mee om te kunnen gaan, zonder helemaal stuk te gaan als het een keer verliest.

Het leren evalueren van acties

Schaken helpt ons de resultaten van specifieke acties en reeksen te evalueren. Helpt deze opeenvolging van gebeurtenissen me of doet het me pijn? Kinderen leren hun beslissingen te baseren op logica in plaats van op impuls. Schaken leert het vermogen om afstand te nemen van details en het grotere geheel te beschouwen. Kinderen leren patronen die in één context worden gebruikt, op verschillende situaties toe te passen. Schaaktraining moedigt spelers aan om zowel korte- als langetermijndoelen te maken en stappen te volgen om hun doelen te bereiken. Een speler moet ook zijn plannen van tevoren bedenken en herwerken als zijn situatie verandert. Er wordt geleerd om vooruit te kijken door handige strategische zetten te doen. Dit vooruitdenken zorgt ervoor dat de Grootmeesters in het schaken altijd meerdere zetten vooruit kunnen denken. Dit creëert inzicht bij de spelers wat ook op andere terreinen weer zijn voordeel heeft.

Waarom is schaaktraining goed voor uw kind?

Onderzoek ondersteunt de educatieve voordelen van het schaken: een Amerikaanse studie onder 3.000 studenten toonde aan dat schaken leidde tot hogere cijfers voor Engels en wiskunde. Het stimuleert ook het oplossen van problemen, sportiviteit en zelfrespect, waardoor stillere kinderen vaak kunnen schitteren. ‘Het is geweldig voor de concentratie en het geduld van kinderen: het is het tegengif voor computerspelletjes’ Schaaktrainer Nisa Tutucu legt in haar werk een aantal van de grote voordelen op een zeer overzichtelijke wijze uit. Als er een vaste manier van denken is, betekent dat dat men gelooft dat zij of hij slim of dom is geboren. Men kan wiskunde goed doen of niet. Men is goed in schaken of niet. Deze manier van denken is natuurlijk niet bevorderlijk voor leren en groeien. Schaaktraining legt een heel duidelijk pad uit voor kinderen om te zien dat die studie en inzet echt tot resultaten leidt. Door een schaaktraining leert het kind echt dat ergens moeite voor doen loont.

Leeftijd: Groep 4, 5 en 6

Niveau: Beginner
In het kort: Hierbij gaan wij op een spelenderwijs aan de slag met de schaaktraining. We spelen spelletjes en maken oefeningen om de schaak vaardigheden te verbeteren.
Duur: 2x 1 uur per week
Tijden: Onbekend
Abonnementskosten: € 29,99 per maand
Actie: Onbekend
Inschrijvingskosten: Gratis
Trainer: Nisa TUTUCU
Aanmelden: info@nisatutucu.nl
Afmelden: 1 maand van te voren schriftelijk afmelden via info@nisatutucu.nl
Locatie:
nisatutucu
Overblaak 104
3011 MH Rotterdam

(Passage van de Rotterdamse Kubuswoningen)

Boeken