We hebben eerder al kort gekeken naar de mediabibliotheek. Door afbeeldingen, video’s en/of bestanden toe te voegen in de mediabibliotheek kunnen we implementeren in pagina’s berichten en/of widgets. Eerst behandelen we het toevoegen van afbeeldingen, video’s en bestanden, vervolgens zullen we het implementeren in pagina’s of berichten. Het werkt het zelfde dus het maakt niet uit of dit in berichten of pagina’s toegevoegd wordt.

Allereerst gaan we naar Dashboard > Media > Nieuw bestand. Hier kunnen we gemakkelijk een bestand naar toe slepen of een bestand selecteren door op ‘Bestanden selecteren’ te klikken. Nadat het geüpload is klik je op ‘Bewerken’.

We gaan nu een aantal dingen bewerken. Allereerst gaan we de meta gegevens toevoegen. Voeg een Alternatieve tekst, Onderschrift en Omschrijving toe.

Vergeet niet om op ‘Bijwerken’ te klikken.
Ook kun je alle specificaties van de foto bekijken in dit scherm:

Bestand-URL is de URL waar de foto opgeslagen is. Als je naar dit URL gaat zul je de foto ook in ware grootte zien. Bestandsnaam is de bestandsnaam hoe het geüpload is. Bestandstype is de type van de bestand, in dit geval afbeelding. En als laatst zien we de bestandsgrootte en afmetingen. De afmetingen is breedte x lengte.
Voeg nu ook een video toe als opdracht.

Je kunt ook bestanden toevoegen zoals een PDF. Dit gaan wij nu doen. Om een afbeelding, video of bestand up te loaden is het niet noodzakelijk op het te doen via Dashboard > Media > Nieuw bestand, het is ook mogelijk om via Dashboard > Media een bestand up te loaden. Voeg nu een PDF bestand toe.

Als je er op klikt kun je ook gemakkelijk via hier een Onderschrift en Omschrijving toevoegen. Elke afbeelding, video en/of bestanden kun je verwijderen door op het bestand te klikken en rechtsonder te klikken op ‘Permanent verwijderen’.

Nu we al een aantal bestanden toegevoegd hebben gaan we deze toevoegen in onze pagina. Probeer dit eerst zelf.
Open jouw pagina en open een nieuwe paragraaf. Klik op het plusje en voeg een Afbeelding toe. Klik op ‘Mediabibliotheek’.

Nu opent dit scherm:

Op deze manier kun je een nieuw bestand uploaden. Om een bestand uit Mediabibliotheek te gebruiken moeten we op het tabje Mediabibliotheek klikken, dit staat links boven.

Selecteer nu jou gewenste afbeelding.

Ook kun je een onderschrift schrijven. Klik nu op ‘Bijwerken’. En bekijk het resultaat.

Je kunt de foto groter en kleiner maken door de blauwe bolletjes te selecteren en te slepen.

Je kunt ook de afbeelding in een andere positie zetten. Nu is de afbeelding gecentreerd. Klik op de afbeelding zodat je de blokopties ziet. Klik vervolgens op het tweede icoontje van links:

Test nu verschillende posities uit. Maak de foto kleiner en klik bijvoorbeeld op links uitlijnen, of juist de afbeelding op volle breedte. Dit kun je ook met video’s doen. Sla het op en bekijk het resultaat

Ook kun je het bestand-URL invullen.

Ga terug naar het pagina bewerk pagina. Nu gaan we een PDF toevoegen aan de pagina. Maak een nieuw blok aan, klik op het plusje en voeg het element bestand toe.

Klik nu op ‘Mediabibliotheek’. Ga nu weer naar het tabje ‘Mediabibliotheek’.

 Klik nu het PDF aan en klik op ‘Selecteren’. Sla nu de aanpassingen op en bekijk het resultaat.

Als je op de PDF naam klikt (nisatutucu_logo) opent het PDF. Als er op ‘DOWNLOAD’ geklikt wordt, download het bestand. Deze tekst kun uiteraard aanpassen.

Als laatst gaan we een video toevoegen. Maak weer een nieuwe blok aan en klik op het plusje. Zoek de video element in het tabje ‘Algemene blokken’.

Uiteraard kun je ook hier een video toevoegen van de Mediabibliotheek of de bestand-URL gebruiken, maar je kunt ook een extern URL gebruiken. Zoals een Youtube video URL. Zoek een video die je wilt en plak de URL door op ‘Invoegen via URL’ van de video element te klikken. Klik nu op ‘Bijwerken’ en bekijk het resultaat.