Nadat WordPress geïnstalleerd is beschik je eigenlijk al over een website. Er is al een pagina, bericht en menu aangemaakt op de website. Zo ziet de website er uit na het installeren:

Daarnaast beschikt je website ook al over een paar plug-ins en een thema. Het ziet er nog wel heel eenvoudig uit maar de belangrijkste mogelijkheden van een basis website is al wel aanwezig. Met de kale installatie kun je binnen no time een professionele site maken. Je kunt na het installeren van WordPress ook meteen zelf pagina’s aanmaken via het dashboard maar dat is niet het enige. In grote lijnen kun je na het installeren van WordPress ook mediabestanden toevoegen, thema’s installeren, widgets toevoegen, menu’s aanmaken, plug-ins installeren, nieuwe gebruikers aanmaken. Maar hoe werkt WordPress nou eigenlijk echt?

Berichten

– Berichten kun je aanmaken, aanpassen en verwijderen. Je voegt een titel toe, vervolgens kun je tekst toevoegen of andere gewenste elementen. 

Alle mogelijke opties:

Ook kun je tags toevegen en bericht categorieën aanmaken om de berichten scheiden te houden. Berichten worden vaak gebruikt voor blog websites. De url van een gepubliceerd bericht ziet er bijvoorbeeld zo uit:
https://nisatutucu.nl/2020/06/23/bericht-titel/

Pagina’s

– Pagina’s kun je aanmaken, aanpassen en verwijderen. Je voegt een titel toe, vervolgens kun je ook hier tekst toevoegen of andere gewenste elementen. Berichten en pagina’s lijken heel erg op elkaar maar er zijn wel een enkele verschillen. Zo is de auteur en de publicatiedatum vaak getoond bij een bericht. Pagina’s zijn statisch en worden niet met publicatiedatum getoond. Op pagina’s kunnen ook geen tags worden toegepast. Ook kunnen bezoekers een reactie achterlaten op de berichten en pagina’s. Dit staat altijd ingeschakeld bij de berichten, via de het tab discussie kun je dit gemakkelijk uitschakelen. Bij de pagina’s staat deze optie automatisch uitgeschakeld maar ook hier kunt je dit aanpassen via de tab discussie. 

Basis_WordPress_Website_Maken_WordPress-pagina-aanmaken
Basis_WordPress_Website_Maken_WordPress-pagina-reacties

Ook worden berichten niet vaak in de menubalk gezet. Er staan (bijna) altijd pagina’s in de menubalk. Berichten worden daarnaast automatisch toegevoegd aan de blogoverzicht. Als homepage worden vaak pagina’s of de blogoverzicht gebruikt. De url van een gepubliceerd bericht ziet er bijvoorbeeld zo uit:
https://nisatutucu.nl/pagina-titel

Herhaling: berichten tonen vaak de auteur, publicatiedatum en reactiemogelijkheden deze staan automatisch aan. Ook staan de berichten na het publiceren direct op het blogoverzicht. Het blogoverzicht kan als homepage worden ingesteld. De reactie mogelijkheden staan automatisch uit bij de pagina’s. Pagina’s worden vaak toegevoegd in het menu en gebruikt als homepage.

Mediabibliotheek

– Mediabestanden kun je toevoegen, beheren en bewerken. Na het installeren van WordPress zal de mediabibliotheek leeg zijn.

Je kunt gemakkelijk een bestand invoegen door het bestand te slepen naar het gestreepte vlak. Ook kan je op ‘Bestanden selecteren’ klikken en op deze manier het bestand invoegen. Op deze manier kun je makkelijk veel foto’s toevoegen. Na het toevoegen van de foto kun je dit ook weer gemakkelijk bewerken. Zo kun je de foto bijsnijden naar uw gewenste maten, de foto roteren en/of spiegelen. Vergeet niet op opslaan te klikken.

Thema’s

– Thema’s zijn nodig voor de website uitstraling. Je kunt nieuwe thema’s installeren en oude thema’s verwijderen. In het begin zal de WordPress website draaien op Twenty Twenty:

Je kunt een nieuwe thema installeren via de knop ‘Nieuwe toevoegen’. Dan kun je een nieuwe thema uitkiezen of uploaden. Als je een nieuwe thema gevonden hebt klik je op ‘Installeren’ en daarna op ‘Activeren’. Nu is de nieuw gekozen thema actief op de website. De niet gebruikte thema’s kun je ‘Verwijderen’ door op de thema te klikken en vervolgens rechts onder op ‘Verwijderen’ te klikken. Zoals de foto hierboven is de thema niet bijgewerkt naar de nieuwste versie. Dit is wel handig om te doen, hiermee kun je foutmeldingen voorkomen. Klik op ‘Nu bijwerken’ en het zal gemakkelijk bijwerken.

Widgets

– Widgets in WordPress zijn kleine blokken op de website die een specifieke functie uitvoert. Ook hier kun je gebruik van maken na het installeren van WordPress. Widgets worden vaak gebruikt in de zijbalk (sidebar) maar het is ook mogelijk om het in de footer te gebruiken of in een andere lokatie op de website. Er zijn veel verschillende widgets die je kunt gebruiken:

Menu’s

– Menu’s zijn belangrijk om te navigeren tussen de pagina’s van een website. Onder het tabje ‘Weergave’ is ook het tabje ‘Menu’s’ te vinden. Je vult een Menunaam in en klikt op ‘Menu aanmaken’. Vervolgens kun je pagina’s, berichten of andere linkjes toevoegen aan de menu.

Plugins

– Plugins zijn handig om te functionaliteit van de website ui te breiden. Met plug-ins kun je veel meer mogelijkheden toevoegen. Je kunt de website bijvoorbeeld in meerdere talen maken of een agenda toevoegen. Er zijn heel veel opties die je kunt toevoegen doormiddel van de plugins. Onder het tabje ‘Plugins’ is er een tabje ‘Nieuwe plugin’. Via hier kunt u gemakkelijk een plugin zoeken en uploaden.

Nieuwe gebruikers

– Nieuwe gebruikers kunt u aparte rechten geven. Zo kun je de gebruiker alleen zijn/haar rechten geven. Zo hoeft de auteur de ‘Auteur’ rol. Op deze manier kan hij alleen maar berichten aanmaken.

De dashboard ziet er dan natuurlijk ook anders uit. 
De dashboard van een auteur:

De dashboard van een beheerder: 

In de verder uitleggen zul je het nog beter begrijpen hoe WordPress werkt. Maar ik hoop dat ik de vraag ‘ Hoe werkt WordPress? ‘ nu wel een duidelijker beeld gegeven heb.